Gå til innhold

Mange forbinder kanskje ordet «filterboble» med noe negativt, men egentlig er det ei tilpasning for at vi brukere skal bli mest mulig fornøyde der informasjonen er skreddersydd våre ønsker og behov.

Mange nettsider du besøker samler inn informasjon om deg når du besøker sida, eksempelvis sider som Google og Facebook. Nettsider kan samle inn informasjon om stedsangivelse, tidligere klikk og søking. Basert på denne informasjonen vil nettsida gjøre et utvalg av det du får se. Tjenesten oppleves derfor som mer skreddersydd enn hvis de ikke hadde gjort dette utvalget. Tanken er at du som bruker skal slippe å bli utsatt for mye «støy» og informasjon som oppleves lite relevant.

Ulempen med denne tilpasninga er at den informasjonen du får opp kan bli ganske «ensretta», uten at du opplever at du har valgt bort noe. På Facebook vil de innleggene som kommer opp likne på de innleggende du tidligere har likt eller delt. Dette er «filterbobla», du blir ikke «utsatt» for kilder eller artikler som du er uenig med.

Kan man unngå å havne i denne filterbobla? På Facebook kan du selv aktivt bestemme hvilke sider som skal sees først i nyhetsoppdateringa di. På sida til eksempelvis Folkebladet kan du velge at du skal se deres innlegg først, klikk på pila til høyre for «følger» knappen, og velg «se først». Men dette hjelper bare til en viss grad, du er neppe interessert i å følge mange sider som skriver ting du er rykende uenig i?

Som søkemotor kan du velge en som ikke bruker algoritmer for å skreddersy innholdet til deg, eksempelvis https://duckduckgo.com/ Dette er en søkemotor som ikke samler dine data. Dermed er den mer «nøytral» enn Google som samler inn dine data og bruker dem når trefflista skal lages.

Men det viktigste er at du faktisk kjenner til hva Filterbobla er, og at du vet at du ikke nødvendigvis får kjennskap til «hele bildet» gjennom Facebook og Google. Du bør uansett søke ulike kilder til informasjon, om det gjelder bøker eller nettsider.

Artikkelen er skrevet av bibliotekar Sigrid Stangnes ved Senja bibliotek og er en del av en serie artikler med tema informasjonskompetanse.