Tidligere hadde Wikipedia som oppslagsverk et dårlig rykte. Men hvis man vet hvordan man bruker Wikipedia så kan dette fint brukes innafor en del områder.
Her er fem råd du bør kjenne til når du bruker Wikipedia som oppslagsverk:
- Wikipedia kan gjerne brukes for å slå opp ulike faktaspørsmål der svaret lett kan kontrolleres at det stemmer.
- Styr helst unna artikler der Wikipedia selv har merket at artikkelen ikke har tilstrekkelig med kildehenvisninger.
- Se på de kildene og referanselista som kommer til sist i artikkelen. Disse kan si noe om hva som er bakgrunnen til artikkelen og dermed om troverdighet. I tillegg kan de være gode for å gi deg lenker til aktuelle nettsteder som kan gi deg mer informasjon.
- For å hjelpe deg med å finne gode artikler, se etter grønn stjerne eller gullstjerne til høyre oppe på artikkelen. Grønn stjerne øverst til høyre på artikkelen betyr at den er anbefalt, mens Gullstjerne øverst til høyre betyr at artikkelen er utmerket. Lenke til alle utmerkete norske artikler finner du i venstremeny.
- Hvis artikkelen er merka med en hengelås, så betyr det at noen har prøvd å sabotere artikkelen. Se gjerne under fanen «diskusjoner» for å se om hvilke innspill det er kommet om artikkelen.
For å lese mer om Wikipedia, se vår artikkel Kan vi stole på Wikipedia.
Artikkelen er skrevet av bibliotekar Sigrid Stangnes ved Senja bibliotek og er en del av en serie artikler med tema informasjonskompetanse.